Литият – най-лекият твърд елемент – не захранва единствено нашите батерии.

...
Литият – най-лекият твърд елемент – не захранва единствено нашите батерии.
Коментари Харесай

Първи мета анализ потвърждава връзката между лития в чешмяната вода и степента на самоубийства

Литият – най-лекият корав детайл – не зарежда единствено нашите акумулатори. Следи от него могат да бъдат открити на процедура по всяка една канара на планетата ни, намираме го в нашата храна и вода. Според нов разбор това негово невидимо наличие може да има забележителен резултат върху живота ни.

Десетилетия наред литият е бил в доста случаи животоспасяващо лекарство за хора с афективни разстройства (най-вече биполярно разстройство). Неговото умеене да стабилизира настроенията и да понижава риска от самоубийство при тези извънредно уязвими пациенти е неведнъж доказвано.

Дозите, употребявани в психиатрията, са относително високи – минимум 200 мг дневно, а страничните резултати би трябвало да се наблюдават извънредно деликатно. Някои изследвания обаче демонстрират, че даже микродози от този детайл (под 400 микрограма дневно) могат да подобрят настроението (1 мг = 1000 микрограма).

От началото на 90-те години на предишния век учените са опитвали да схванат дали литият, който кардинално се среща в резервоарите с питейна вода по целия свят – може да окаже позитивни резултати върху популацията. Например да понижи % на самоубийства, да спре (до известна степен) насилието и даже да ограничи появяването на деменция.

През годините няколко наблюдателни и екологични проучвания намекнаха за евентуална връзка сред по-високите равнища на лития в публичните резервоари за питейна вода и по-ниските проценти на самоубийства при локалното население.

Сега екип от откриватели от Англия сътвори първия изобщо мета разбор на всички тези изследвания удостовери тази връзка. Все още не знаем за какво това е по този начин, само че резултатът е завладяващ.

„ Звучи в действителност обещаващо, че по-високите равнища на следи от литий в питейната вода евентуално понижават самоубийствата и имат капацитета да подобрят публичното психическо здраве “, разяснява епидемиологът Анюн Мемон от Медицинското учебно заведение Брайтън и Съсекс, водещ създател на изследването.

Неговият екип е проучил деликатно литературата по тематиката и е подбрал 15 проучвания. След първокласен синтез броят им е бил редуциран до 9.

Общо взето анализът им е включвал данни от 1286 места из Япония, Австрия, Съединени американски щати, Англия, Гърция, Италия и Литва. Нивата на литий, открити в питейната вода, варират от 3.8 микрограма на литър (μg/L) до 46.3 μg/L. На някои места тази стойност е достигала над 80 μg/L.

След деликатен разбор на тези цифри излиза наяве, че литият, който се среща естествено в питейната вода, в действителност се свързва с по-ниски равнища на самоубийство в региона (нещо, което е известно като инверсна асоциация).

Разбира се, сходни комплицирани разбори не са безпроблемни. Екипът прецизира, че екологичните изследвания са извършени, с цел да се генерират хипотези, а не да се дават отговори (на процедура не повдигат само въпроси). Освен това детайлностите, свързани със обществената класа, съществуването на душевен болести измежду популацията и даже степента на напредване на хората могат да повлияят на наблюдателните резултати. Да не приказваме, че равнищата на литий в храната ни даже не са изследвани.

„ В допълнение, бутилираната питейна вода (обработена, минерална или изворна) постоянно съдържа по-високи равнища на литий от чешмяната – а връзката сред излагането на лития в бутилираната вода и % на самоубийства не е изследвана “, отбелязва екипът.

Изследването е оповестено в The British Journal of Psychiatry.

Източник: Обекти
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР